MİGREN Beyin damarlannın önce daralması sonra genişlemesiyle meydana gelen, genellikle aynı bölgede, zaman zaman beliren güçlü başağnlanyla karakterize, irritabilite, mide bulantısı, kusma, kabızlık veya diare ve fotofobi izlenen, kalıtsal özelliği bulunan, genellikle temporal ve tek taraflı oluşuyla karakterize başağnsı.
Şifalı sebze, meyve ve otlar: İhlamur, fesleğen, papatya, kenevir, mineçiçeği, denizşakayığı, yavşanotu, lahana, limon, kiraz, soğan, bakla, badem, şeftali, arslanpençesi, kediotu, melissa, nane, sedefotu, rezene, andızkökü, mercanköşk, adasoğanı, mersin yaprağı, arpa, çavdar.
Dikkat! Fazla et, sakatat, baharat, alkol, çay, kahve, sigara yasak; kabız olmamak şart!
- Bol sebze yemek faydalı.
- Öneriler
- 4 bardak suya 30′ar gram melissa + nane + sedefotu konup kaynatılır. Günde 3 kere l’er bardak içilir.
- 2 bardak kaynar suya 20 gram lavanta konup 5 dakika bekletilir. Sabah - akşam l’er bardak içilir.
- 2 bardak kaynar suya 10 gram oğulotu konup 5 dakika bekletilir. Sabah - akşam l’er bardak içilir.
- 2 bardak kaynar suya 15 gram nane konup 5 dakika bekletilir. Sabah - akşam l’er bardak içilir.
- 2 bardak kaynar suya 5 gram çuhaçiçeği konup 5 dakika bekletilir. Sabah - akşam l’er bardak içilir.
- 2 bardak kaynar suya 10 gram kekik konup 5 dakika bekletilir. Sabah - akşam 1 ’er bardak içilir.
- 2 bardak kaynar suya 5 gram yabankekiği konup 5 dakika bekletilir. Sabah - akşam l’er bardak içilir.
- 2 bardak kaynar suya 10 gram portakal çiçeği ve yaprağı konup 5 dakika bekletilir. Sabah - akşam l’er bardak içilir.
- Biraz sıcak suya 100 gram hardalunu konup lapa yapılır. Şakaklara konur.
- Şakaklara limon dilimleri/ soğuk kahve konur.
- Biraz balla karıştırılmış 5 gram kediotu tozu yenir.
- Bakır bir eşya 5-10 dakika süreyle yüze tutulur.
- Bir havluya çok tuzlu su emdirilir. Sonra başa sarılır. Havlunun bir ucu bir bakır tele, öbür ucu da musluğa bağlanır. Bu şekilde 10-15 dakika sakin bir şekilde beklenir.
- 30′ar dakika arayla 3 kere, alkolde % 10 oranında çözülmüş nane yağı alna, enseye ve omuzlara sürülür.
- 25 gram sal alkol + 25 gram mentol + 3 gram okaliptüsyağı + 3 gram dövülmüş kâfuru konur. Kâfüru eriyinceye kadar çalkalanır. Alna, en¬seye ve boyunlara sürülür.
- 20 gram kekik + 10′ar gram kediotu + lavanta + ardıç goncası + kokulu inciçiçeği karıştırılır. 20 gram kekik + 10′ar gram oğulotu + şebboy + kokulu inciçiçeği + çuhaçiçeği kanştınlır.
10′ar gram kekik + ıhlamur + boyotu + pey- gamberçiçeği + nane kanştınlır.