Hayvanlar canlı varlıklardır. Ancak hayvan deneylerinde, mezbahalarda, sokaklarda, çiftliklerde, hayvanat bahçelerinde, sirklerde acı çekmektedirler. Bu kitlesel acıları sona erdirmek için, hayvanların temel hakları, yaşam hakları ve fiziksel bütünlükleri, eşit muamele ve özgürlükleri garanti altına alınmalıdır. İnsan-hayvan ilişkileri daha tutarlı hale getirilmelidir.

Hayvan Hakları Derneği Kuruluş Amacı
Hayvan Hakları Derneği, söz konusu bu temel hayvan haklarının yasal, siyasi, bilimsel ve sosyal düzeyde tanınmasını savunur. Hayvanların kötüye kullanılmasına karşı mücadele verir. İleriye dönük olarak hayvan refahı politikası, devletin hayvan refahı hedefi gibi kriterlere odaklanır. Hayvan Hakları dernekleri, hayvanların kendi yararlarına ve insan yararlarından tamamen bağımsız başlı başına bir hak sahibi olduğuna olan inançla hareket eder. Bu, hayvanların, acı çekmeden yaşama hakkına sahip olduğu düşüncesini ifade etmektedir.
Hayvanları Koruma Derneklerinin Amaçları
Hayvan Hakları dernekleri, hayvan hakları hakkında sadece bir felsefeyi değil, aynı zamanda tüm hayvanların yalnızca insan kullanımına yönelik olduğu yönündeki toplumun geleneksel görüşlerine meydan okuyan sosyal bir hareketin temsilcileridir. Bu sosyal hareket kapsamında, evcil hayvan sahipleri de hayvanlarının uygun bir şekilde muhafaza edilmesini, beslenmesini ve bakımını sağlama konusunda yükümlü görülmektedir.
Hayvan hakları ve hayvanların refahı son derece karmaşık bir içeriğe sahiptir. Hayvanların, yemekten ve koşmaktan çok daha fazlasına ihtiyaçları vardır. Örneğin, tavuklar yalnızca kırk hayvandan fazla olmayan sabit bir topluluk ile yaşadıklarında kendilerini iyi hissederler. Ne yazık ki, İsviçre organik çiftlikleri dâhil, pek çok yerde yüzlercesi bir arada yaşamakta ve kısa ömürlerini sürekli stres içinde yaşayarak tamamlamaktadırlar.
Bu perspektifle toplumu bilinçlendirmek ve hayvanlar için sosyal/politik alanlarda mücadele etmek, hayvan hakları derneklerinin temel var oluş amaçları ve misyonlarıdır.