SÜRMENAJ adı verilen hastalığın tedavisinde faydalı olduğu bilinen şifalı bitkiler ve kullaım şekilleri
Şifâlı sebze, meyve ve otlar: Defne, buğday çimi, fesleğen, kekik, kediotu, çuhaçiçeği, oğulotu, portakal, badem, armut, soyafasulyesi, kayısı, fıstık, yulaf ezmesi, muz, kereviz, kınakına, kola, bakla, boyotu, kekik, adaçayı.
Öneriler
- Ilık duş + istirahat.
- 5 gram pelinotu +10 gram İspanyakatırtır- nağı + 50 gram lavanta çiçeği + 30 gram nergis + 30 gram boyotu tozu karıştırılır. 4 bardak suya 60 gram konur. Su, yarıya ininceye kadar kaynatılır. Sabah - akşam l ’er bardak içilir.
- 5 gram pelinotu + 30 gram İzlandalikeni + 50 gram kekik +120 gram çam karıştırılır. 4 bar¬dak suya 60 gram konur. Su, yarıya ininceye kadar kaynatılır. Sabah - akşam l’er bardak içilir.
- 8 gram katırçiçeği + 25 gram pelinotu +15 gram peygamberçiçeği + 15 gram kınakına + 4 gram safran +12 gram portakal suyu + 4 bardak saparna şarabı karıştırılır. 24 saat Güneş’te bekle¬tilir. Sonra 250 gram tozşeker ilave edilir. Kanştınlıp süzülür. Günde 3 kere l’er çorba kaşığı içilir.
- 4 havuç + 2 yaprak lahana + 1 avuç dereotu mikserde kanştınlır. Bardağa boşaltılıp ağır ağır içilir.
- 2 domates + 1 avuç ıspanak mikserde karıştınlır. Bardağa boşaltılıp ağır ağır içilir.
- Çekirdekleri ayıklanmış ¼ kavun + çekirdekleri çıkanlmış 3 kayısı + çekirdekleri çıkanlmış 10 kiraz + kabuklan çıkanlmış 3 badem miksere konup, kanştınlır. Bardağa boşaltılıp ağır ağır içilir.
- Kabuklan soyulmuş olmak kaydıyla 1 portakal + 1 limon + 3 badem miksere konup, kanştın¬lır. Bardağa boşaltılıp ağır ağır içilir.
- 1 tane çiğ yumurta iyice yıkanıp bir kaba konur. Üzerine çıkıncaya kadar taze sıkılmış limon suyu dökülür. 1 gece bekletilir. Sabahleyin yumurta alınır. Aç kanna kabtaki su içilir.