Kan basıncı, kanın atardamarların duvarına sarf ettiği gücü ölçer. En üst rakam sistolik basınçtır, kalp kasıldığı ve kanı atardamarlara ittiği zaman oluşur, rakam diyastolik basınçtır, yani kalp iki vuruşta, da gevşediği zaman arterlerde oluşan basınçtır.
Nornal kan basıncı 120/80′dir. Bu rakamın üzerindeki, değer, sınırda bir yüksekliktir. ABD’de her 6 kişi den biri gerçek anlamda yüksek tansiyonludur, sistolik kan basıncı 140′dan ve diyastolik basıncı 90′dan fazladır. Az yükselmiş bir kan basıncıf kalp krizi veya felç riskinizi artırabilir, bu neden mal edilmemelidir. Aşırı kilolu olmak, yüksek ka sıncı gelişmesi olasılığını artırır. Yedikleriniz, kan basil nızı normal sınırlarda tutmanıza yardımcı olabilir.
Diyet Önerileri
Omega-3 açısından zengin yiyecekler (albacorek ton balığı, sardalye, deniz levreği), C vitamini i açısından zengin yiyecekler (papaya, kantalup I kavunu, etli ve zarlı kabuklu meyveler), kalsi-I yum bakımından zengin yiyecekler (yağsız süt ] ürünleri, badem, brokoli), magnezyum bakımından zengin yiyecekler (kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler) potasyum bakımından zengin yi- . yecekler (muz, beyaz patates, yoğurt) ve turpgiller (brokoli, karalahana, Brüksel lahanası) yiyin. Ayrıca sarımsak ve kereviz yiyin.
Yağlı balıklarda ve keten tohumu yağında buluna, omega-3 yağ asitleri tromboksan seviyesini düşürüp ler. Tromboksan, vücut tarafından üretilen ve kan da-marlarını daraltan bir maddedir. Tromboksanın yüki sek olması, kan basıncının yükselmesine yol açabilir.
Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda yapılan yeni bir araştırmaya göre, meyve lifinden zengin bir diyetlg, beslenenlerin sistolik kan basıncı daha düşüktür. Ayrıca, bu çalma fazla miktarda magnezyum almanın da düşük kan basıncı ile ilgili olduğunu göstermiştir. Magnezyum da meyve ve sebzelerde bulunur.
Sarımsak ve turpgiller (brokoli, lahana, karalahana) kan basıncını düşüren sülfit bileşikleri içerirler. . Kereviz 3-butilfitalid adlı bir bileşik içerir, bu bile- l|k luboratuvar farelerinde kan basıncını düşürür. Çiniler yüksek kan basıncını tedavi etmek için asırlardır kereviz kullanıyorlar.
C vitamini de kan basıncını düşürmek için kullanılır. Nutrition Review’de yayınlanan bir araştırmaya göre, günde 1000 mg C vitamini verilen 20 kadında (sistolik basınç önemli derecede düştü; bu kadınlardan I2’si sınırda hipertansiyona sahipti.
Kalsiyum da, insan ve hayvan deneylerinde kan basıncını önemli derecede düşürür. (Framingham Children’s Study) Framingham Çocuk Araştırmala¬rı’ ııa göre, en çok süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenen çocuklar, en düşük sistolik banınca sahipti.
Potasyum da kan basıncının düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir. Büyük bir çalışmaya göre, yüksek kan basıncı ile ilgili ilaç alan hastaların diyet¬lerine potasyum açısından zengin yiyecekler eklendiğinde, gereksinim duydukları ilaç miktarı önemli derecede azalmıştır. Potasyum açısından zengin yiyecekler şunlardır: Az yağlı sade yoğurt (aynı zamanda mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır), beyaz patates, kuru kayısı, kantalup kavunu, muz ve portakal suyu. Bir uyarı: Böbrek hastalığı olan kişiler potasyum takviyesi almamalı veya potasyum bakımından zengin bir diyetle beslenmemelidirler.
Sodyum klorid, yani sofra tuzu, tuza duyarlı kişilerde kan basıncını artırır. Amerikan Kalp Derneği, tuz alımınızı günde 2000 mg ile sınırlamanızı önerir.